1. Where did swami Vivekananda give his famous Chicago speech –

Ans. 11 September, 1893


2. The term “Round Revolution” is related to which among the following –

Ans. Potato


3. The deity in most of the Chola temples was

Ans. Shiva


4. National Consumer Rights Day” is observed on which among the following-

 
Ans. 24 December


5. Mount Everest is named after –

Ans. A servyor general of India


6. Zuzana Captiva was sworn in as the first female president of which country?

Ans. Slovakia


7. Name of the first election commissioner of India?

Ans. Sukumar Sen


8. Name of first foreign recipient of Bharat Ratna?

Ans. Khan Abdul Gaffar Khan


9. Where was the first post office opened in India in 1727?

Ans.  Kolkata 


10. Name of the first person to get Paramvir Chakra?

Ans. Major Somnath Sharma


11) Goutam Buddha’s mother name is –

Ans. Mahamaya


12) Gautam Buddh’s leaving home is also known as-

Ans. Mahabhinishkraman


13) Who established Pattilputra ?

Ans. Udiyan


14) The ruler of which Mahajanapada was “Chand Pradyot”?

Ans. Avanti


15) Who was written Mudrarakshas –

Ans. Visharavdatta


16) Who was victorious in ‘Dasrajan’ war? –

Ans. Sudas


17) Tripitakas are sacred books of-

Ans. Buddhists


18) Tipu sultan was the ruler of

Ans. Mysore


19. The term yavanika meant

Ans. Curtain


20. The weekly Commonweal was founded by-

Ans. Annie Besant


21. Who of the famous in the name of ‘ Sher -a -Punjab ‘?

Ans. Lala Lajpat Rai


22. When was the National Council of Education established?

Ans. 15 August 1906


23. When was the Muslim league established?

Ans. 1906


24. Jamini Roy was a famous for

Ans. Painter


25. Madharasas are the schools of, which caste?

Ans. Muslims


26. Gir National Park is situated in, which city?

Ans. Gujarat


27. Shore temple is located at, Which City?

Ans. Mahabalipuram


28. All India Harijan Sangha established in?

Ans. 1932


29. First Governor – General of Bengal was –

Ans. Warren Hesting


30. First English paper in India –

Ans. The bengal Gazete


31. Qutab minar construction was started by kutub – ud – din -aibak in –

Ans. 1192


32. Who had completed the construction of Qutub minar

Ans. Itutmish


33. Who was not included in the “navaratna” of akber

Ans. Raja Bharmal


34. Who is known as the nepoleon of India 

Ans. Samudragupta


35. “Gayatri Mantra” is written in

Ans. Rigveda


36. Reliance Jio has launched which digital wallet service for peoples –

Ans. Jio Money


37. Which service is used to send or receive mail on the Internet –

Ans. Email


38. Which of the major languages spoken in Andhra Pradesh –

Ans. Telugu and Urdu


39. What is the state flower of Haryana?

Ans. Lotus


40. “World Water Day” is observed on

Ans. 22 march


41. Which is of the highest nutritive value –

Ans. Soyabean


42. which vitamin rich source of Cow Milk is-

Ans. Vitamin B


43. Who won the “Femina Miss Grand” India 2019 title –

Ans. Shivani Jadhav


44. How many members had won Sahitya Akademi’s Yuva Puraskar, recently?

Ans. 23


45. HDFC sells further what stake in Gruh Finance for rs.899 crore –

Ans. 4.22%


46. Which port of India is also known as “child of partition”?

Ans. Kandla


47. Shiva Crater is located near which place in India ?

Ans. Mumbai


48. Mahi River falls in –

Ans. Gulf of Khambat


49. Which is the deepest port in India?

Ans. Gangavaram Port


50. “Indira Gandhi super thermal power project “ is located in –

Ans. Haryana


51.The lacustrine deposits of Kashmir called ‘Karewas’ are known for –

Ans. Saffron Cultivation


52. Total rail route in kerala is approximately –

Ans. 1000 km


53. Who is the Present chief of the World Bank Group –

Ans. David Malpass


54. What is India’s rank in the Global Competitive Index report 2019 –

Ans. 68th


55.“corona” is a –

Ans. Virus


56. Who is the writer of the poem “Daddy” –

Ans. Sylvia Plath


57. Who is the writer of the poem “Those Winter Sundays” –

Ans. Robert Hayden


58. Who is the writer of the poem “All the World’s a Stage” –

Ans. William Shakespeare


59. Who is the writer of the poem “A Poison Tree” –

Ans. William Blake


60. When the Sepoy Rebellion took place –

Ans. 1857


61. What was the India’s first satellite –

Ans. Aryabhata


62. Headquarters of the Eastern Railway-

Ans. Kolkata


63. Headquarters of the Central Railway-

Ans. Mumbai


64. The Director General (DG) of the Central Industrial Security Force (CISF) is-

Ans. Rajesh Ranjan


65. The Maratha and The Kesri were the two main newspapers started by

Ans. Bal Gangadhar Tilak


66. Hindu collage established in-

Ans. 1817


67. The first railway line in India between Bombay and thane was started in –

Ans. AD 1853


68. Which is the scientific computer language ?

Ans. FORTRAN


69. ‘Radio Carbon Dating’process is used to calculate

Ans. The age of tree


70. Which of the following is known as ‘Green House Gas’-

Ans. CO2


71. Abhijit Binayak Bandopaddhyay received Novel Prize for-

Ans. Economics


72. The dimension MLT-2 Corresponds to –

Ans. Force


73. Taxonomy is a science that deals with –

Ans. Classification


74. Konkan coast is stretched from where to where –

Ans. Daman to Goa


75. On which date world Kindness Day is ovserved every year?
 
Ans. 13th November


76. Which part of the Earth has the abundance of nickel and iron?

Ans. NIFE


77. China has the longest border with which of the following country?

Ans. Mongolia


78. Who was the last Nawab of Murshidabad?

Ans: Waresh Ali Mirza


79. What is the name of the clock that determines Greenwich Mean Time?

Ans: Chronometer


80.  Who got the 2004 Saraswati Award?

Ans: Sunil Gangopadhy


81.  Which book written by Vikram Seth won the United Nations Writers’ Award?

Ans: A sweet boy


82.  In which country were women first given the right to vote?

Ans: In New Zealand (in 1893)


83.  Where in the world was the first tram launched?

Ans: New York


84. In which country is the largest underground lake located?

Ans: In Namibia


 White is the name of the parliament of which country?

Ans: London


85. Who was the first woman judge of the Supreme Court?

Ans: Mira Fatema Bibi


86.  Whose pseudonym is Bird of Even?

Ans: William Shakespeare


87. In what year was the Mona Lisa painted?

Ans: In 1503


88.  What was the first name of the Football World Cup?

Ans: Julierime cup


89. What did scientist Meghnad Saha discover?

Ans: Theory of thermal ionization


90. Where is the island of Java located?

Ans: In Indonesia


91.  Who is the inventor of the law of refraction of light?

Ans: Ptolemy


92.  Where is the summit of Mount Coolie located?

Ans: Nicobar


93.  Which is the smallest neighboring country of India?

Ans: Nepal


94.  What is the name of India’s largest neighboring country?

Ans: China


95.  Which Indian woman crossed the Gibraltar Strait first?

Ans: Aarti Saha


96.  What is the meaning of Upanishads?

Ans: Sitting nearby


97.  In which country was the first Football World Cup held?

Ans: Uruguay (in 1930)


98.  Who was the first Governor of West Bengal?

Ans: C Raja Gopalachari


99.  In which country was the first stamp issued?

Ans: In Britain (in 1840)


 100. Where is the main place of worship for Shia Muslims?

Ans: Karbala


101.  Who was the first woman judge of the High Court?

Ans: Annachandi


102.  What are computer IC chips made of?

Ans: Silicone


103.  What is the name of the river in the hilly region of West Bengal?

Ans: Teesta


104.  Who was the sheriff of Kolkata in 2006?

Ans: Amal Chakraborty


105.  What is the name of the current World Cup?

Ans: FIFA World Cup


106.  Who is the leader of Gorkha Liberation Front?

Ans: Subas Ghising


107.  Who wrote Pragya Parmita Sutra and Madhyamita Sutra?

Ans: Philosopher Nagarjuna


108.  What kind of landforms are created as a result of wind erosion?

Ans: Insel barge


109.  The only district in West Bengal that does not have subdivisions?

Ans: Calcutta


110. Which organ has pleurisy?

Ans: Lungs


111.  Where is the smallest ciliary muscle in the human body?

Ans: In the eyes


112.  What is the unit to measure hard disk in computer?

Ans: Gigabyte


113.  Whose flag is the Bhagwa flag?

Ans: Chhatrapati Shivaji


114.  What are the names of the five lakes?

Ans: Titicaca, Superior, Huron, Erie and Ontario


115.  Niagara Falls is located on which river?

Ans: St. Lawrence


116.  Whose autobiography is in the water of life?

Ans: Singer Manna


117.  Who is the composer of the song?

Ans: Pandit Ravi Shankar


118.  Copenhagen is the capital of which country?

Ans: Denmark


119.  Where is the Madame Tussauds Museum located?

Ans: In England


120. What is the name of the currency of Germany?

Ans: Euro


121.  Who is called Mahadravaka?

Ans: Water


122.  What is a knot?

Ans: The unit of measurement of the speed of a ship


123.  What was the national animal of India before 1973?

Ans: Lion


124. Which is the largest lake in Asia?

Ans: Caspian Sea


125.  Where is the Prince of Wales Museum located?

Ans: Mumbai


126. Who is the inventor of the calculator?

Ans: Pascal


127.  What makes a spaceship window?

Ans: Graphite


128. What is the name of the largest university in the world?

Ans: Indira Gandhi National Open University


129.  Which wavelength of ray is longer?

Ans: Red color


130.  Which is the oldest musical instrument in India?

Ans: Veena


131.  Which plant has more photosynthesis?

Ans: Chlorella


132.  Who discovered the ribosome?

Ans: Palado


133.  What is the science of the brain called?

Ans: Phenology


134.  What is the reason for the yellow color of urine?

Ans: Due to the presence of bilirubin


135.  In which state Panchayat Raj has not been established yet?

Ans: Nagaland


136.  What is an ambush?

Ans: A group of tigers is called an ambush


137. Who discovered the nucleus of a cell?

Ans: Robert Brown